Salvador Dali in Praag

Gepubliceerd op 3 januari 2021 om 15:15

Als er één kunstenaar is en dan specifiek één schilder, wiens werk ik erg kan waarderen, dan is het Salvador Dali (1904-1989). Ken je zijn werk niet,dan ken je hem wellicht van de super serie Casa del Papel, waarin het masker van Dali een prominente rol speelt.

Tegenwoordig koop je een 3D televisie of kijk je een 3D film in de bioscoop. Destijds liep hij zijn tijd ver vooruit door driedimensionaal te schilderen. Zo ervaar ik de meeste van zijn schilderijen. Surrealistisch, contrast in kleuren, perspectief en thematiek. Het laat de kijker veel ruimte tot interpretatie. Niet te abstract, maar zeker niet concreet.

Dat spreekt mij in ieder geval erg aan.

Dali

Enigma - Salvador Dali Museum

Zijn schilderijen zijn mij al langer bekend. Zijn beeldhouwkunst daarentegen in het geheel niet. ook op wikipedia lijkt er geen aandacht voor te zijn. In december 2019 blijkt er een permanente expositie in Praag geopend te zijn, Enigma (mysterie of raadsel) genaamd, met de grootste privé collectie van Dali's beelden.

"Praag is uitgekozen door haar reputatie als mysterieuze stad", aldus Roberto Panté, creatief directeur van het museum. Daar kan ik hem geen ongelijk in geven. Praag is mysterieus, evenals de werken van Dali. 

"De individuele exposities zijn het resultaat van hoe de paranoia en mentale obsessies die Dali's geest in hun greep hebben, ertoe hebben geleid dat de kunstenaar het besef van de realiteit heeft verloren. Klassieke parameters die hun consistentie verliezen, ruimtelijke en temporele vervormingen op het gebied van het menselijk leven worden zacht, onbeperkt, zonder grenzen of met behoud van de realiteitszin. Vandaar surrealisme." valt er op praguemorning.cz te lezen.

Deze expositie is helaas door de huidige Covid-19 maatregelen gesloten, maar wanneer Praag weer open is, zal ik Enigma zeker bezoeken. 

 

Enigma Expositie

Opletalova 1535/4, Praag

https://www.daliprague.cz/

Unicorn Dali

Verliefd op Praag

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Marion Schornagel
3 jaar geleden

Ik wist niet dat je de schilderijen van Dali mooi vind! Haha. Leuk hoor.