• Je Stedentrip Praag begint hier
  • Verliefd op Praag neemt je mee
  • Dè blog over Praag
  • Eerlijke tips
  • De liefde spat er vanaf
Home » Top 10

Top 10 voor een geslaagde Citytrip Praag 

Het bijzondere van Praag is, dat het centrum in grote delen autoluw is. Dat maakt de stad authentiek en rustig, ondanks de vele toeristen. De cultuur zie en proef je aan alles wanneer je door de stad loopt. Het ademt geschiedenis. Er is zoveel moois te zien op slechts vijf vierkante kilometer, dat Praag in een Top 10 samenvatten afbreuk doet aan de schoonheid van de stad. Er zijn veel meer plekjes, die het zien en vermelden waard zijn.

Dat gaat ook zeker gebeuren! Uiteindelijk staat hier de Praag Top 100 met behulp van jullie: de lezer, de reiziger, de kunst- of cultuurliefhebber, de wandelaar........

Heb jij een pareltje, dat niet mag ontbreken op deze pagina, laat dan een reactie achter op deze pagina.

Wanneer je niet veel tijd hebt, om Praag te leren kennen, zorg er in ieder geval voor, dat je onderstaande bezienswaardigheden hebt gezien. Dan kan je zelf na een dag al een geslaagde Citytrip hebben gehad. Of start met de Gouden Mijl, dan kom je de meeste bezienswaardigheden vanzelf tegen.

Praag voor beginners begint hier, Praag voor gevorderden vind je op de rest van de website.

Lees ook: Top 10 dingen om te doen in Praag

Praag Astronomisch Uurwerk

Ieder heel uur verzamelen drommen toeristen zich voor een schouwspel, dat je een keer gezien moet hebben.

Bedenk dat het eeuwen geleden bedacht en gemaakt is.

Kijk hier de legende van de klok.

Praagse Burcht

In de Praagse Burcht bevinden zich meerdere middeleeuwse juweeltjes, zoals de St. Vitus Kathedraal, Sint Jorisbasiliek, Paleis Lobkowicz en is van een afstand vaak nog mooier dan van dichtbij.

Praag Karelsbrug

Op weg naar de Praagse Burcht loop je hier automatisch overheen. Volg de mensenmassa maar. De brug is betoverend mooi met al zijn geschiedenis. Wie hebben hier allemaal gelopen? In 1390, in 1620, in 1851 of 1942 of 1968...............

Praag Strahov bibliotheek

Wanneer je na een mooie wandeling door het Petřín park boven komt, kom je bij het Strahov Klooster. Dit mooie complex ligt daar al 900 jaar en is ondanks vele oorlogen, beschietingen en plunderingen overeind gebleven. Een pareltje binnen het klooster is de Strahov bibliotheek, een van de mooiste bibliotheken ter wereld met geschriften uit de 9e en 10e eeuw.

Praag Wenceslas Plein

Het Wenceslas Plein is de ader door het centrum van Praag. Het is meer een 750 meter lange dreef met aan weerszijde winkels, hotels en restaurants. 

Heerlijk om hier te paraderen met uitzicht op het Nationaal Museum.

 

Praag Vysehrad

Als je uit de drukte van Praag wilt ontsnappen, bezoek dan dit pareltje. Omdat het uit de route ligt, komen hier weinig toeristen. Uitzicht is waanzinnig en er is genoeg te zien. Vergeet niet een kijkje te nemen op de begraafplaats naast de kerk. Hier liggen oa. Mucha, Smetana en Dvořák begraven.

Lees mijn blog over Vysehrad.

Lees mijn gedicht over Vysehrad.

Praag Obecni Dum

Dit Art Nouveau gebouw spreekt tot de verbeelding. Er bevinden zich restaurants en cafés en de schitterende Smetana concertzaal. 

Praag Havlicek Tuinen

Even buiten het centrum ligt het mooie park, Havlicek gardens met een van de weinige fonteinen, die Praag rijk is. Het lijkt een knipoog naar Rome, waar je fonteinen vaker tegenkomt.

Praag Kathedraal

In de Praagse Burcht bevindt zich de majestueuze St. Vitus kathedraal. Zowel van binnen als van buiten een meesterwerk. Als het rustig is, koop een kaartje en geniet.


Praag Olsany Begraafplaats

Op de kaart lijkt dit een groot park, maar het blijkt een begraafplaats te zijn. Het ligt wat uit het centrum, maar wil je jezelf even terugtrekken uit de drukte en stilstaan bij het leven en de dood, dan kun je hier zeker een uurtje rondwandelen, op een van de bankjes mediteren of er gewoon "zijn".

Voor mij indrukwekkender dan de Joodse Begraafplaats in het centrum. 


Wanneer je in Praag bent en je weet niet dat er een Joodse wijk is, dan zou het je zo kunnen ontgaan. In het noorden van het centrum, tussen het Oude Stadsplein en de Moldau ligt de wijk Josefov. In het toeristische seizoen (zonder Corona), is het in de hele wijk gezellig druk. Vrijwel de gehele wijk valt onder het Joods Museum.

Joods museum

Juni 2020

Joodse wijk Praag 2018

November 2018

De Joodse Begraafplaats is een van de meest bezochte bezienswaardigheid van Praag. Deze begraafplaats herbergt duizenden graven, op elkaar gestapeld door ruimtegebrek. De begraafplaats was in gebruik van 1478 tot 1786 en is de oudste nog bestaande Joodse begraafplaats van Europa. "Never tear us apart" van INXS is hier deels opgenomen, lees hier mijn blog.

Praag bezienswaardigheid Joodse begraafplaats

De Oudnieuwe Synagoge (Staronová synagoga) uit 1275 is de oudste synagoge van Europa die in de 21e eeuw nog in gebruik is. Het is een aparte verschijning tussen de andere bouwstijlen in de wijk. Het ligt vlakbij de Joodse begraafplaats. 

Oudnieuwe Synagoge

Joods Museum bezoeken

Openingstijden: 09.00-18.00 (november t/m maart tot 16.30)
Website: Joods Museum
Kijk op de website van het Joods Museum voor actuele prijsinformatie, openingstijden en de aanschaf van entreetickets.

Oude Joodse Begraafplaats bezoeken

Website: Oude Joodse Begraafplaats

Bekijk hier de legende van de Joodse Begraafplaats.

Praag parken

 

Klik linksboven op de kaart om de verschillende lijsten te zien.

Praag top 10

Top 10