• Je Stedentrip Praag begint hier
  • Verliefd op Praag neemt je mee
  • Dè blog over Praag
  • Eerlijke tips
  • De liefde spat er vanaf
Home » Tips » Praktische tips

Parkeren in Praag

Betaald parkeren

Wanneer je naar Praag gaat met eigen vervoer, houdt er dan rekening mee, dat je in vrijwel de gehele stad moet betalen voor het parkeren. Zowel in de centrum als in de buitenwijken. En dat je maximaal 2 tot 6 uur ergens mag staan.

Staat er een blauwe lijn op de weg of stoeprand, dan is dat voor vergunninghouders en niet zoals in Nederland voor een parkeerschijf.

Weinig plek en bovendien een blauwe lijn...........vergunninghouders

Weinig parkeerplek

De wegen in en rondom Praag zijn goed en de drukte valt mee. Maar dan......je wilt je auto ergens kwijt en het liefst zo dicht mogelijk bij het centrum. Als je al een plekje kunt vinden, dan lopen de kosten voor een dag Praag al aardig op. En betalen moet je, want de boetes kunnen oplopen tot wel €150,- of je auto wordt weggesleept. 

Parkeergarages zijn er wel in Praag, met beperkt plek. De kosten liggen rond 2 á 3 euro per uur. De kans dat je uiteindelijk toch weer naar de rand van de stad moet is groot.

 

Tip 1 P+R parkeren, relatief goedkope dagkaart (ongeveer 4 euro)

P+R (park and ride) parkeerplaatsen bevinden zich aan de rand van Praag, direct naast het openbaar vervoer. Je parkeert hier je auto en gaat met het openbaar vervoer verder naar het centrum. 

Op dit moment zijn P+R parkeerplaatsen gelegen in: Skalka 1, 2; Zličín 1, 2; Nieuwe Butovice; Kotlářka; Písnice; vehlova; Chodov; Ladvi; Letňany; Rajska zahrada; erný Most 1, 2; Nádraží Holešovice; en Depo Hostivař. 

Andere P+R-parkeerplaatsen – Radotín en B –chovice – zijn aangesloten op treinen. 

Kijk voor huidige tarieven en andere parkeermogelijkheden op de Tsjechische site:

parkujvklidu.cz/english/homepage/

Dan valt je op dat gratis parkeren vrijwel uitgesloten is. 

 

Tip 2: Laat je auto bij het hotel en neem direct het Openbaar Vervoer. Dat is in Praag goed geregeld.

Openbaar Vervoer

Kom je van je vakantiehuis in Tsjechië naar Praag, zet je auto dan bij een treinstation in een dorpje in de buurt van Praag en ga dan verder met de trein. Een treinkaartje is goedkoop en je zit zo in het centrum. Kijk wel even of het bij dat station niet alsnog betaald parkeren is.

De wegen zijn goed. Er is alleen weinig plek om te parkeren in Praag.

Welke schoenen doe je aan in Praag?

Dat klinkt als een gekke vraag, maar behoeft enige uitleg. Uiteraard zijn het tips op basis van mijn eigen ervaring en ben ik geen expert op het gebied van schoeisel, laat staan mode. Voor mij is wandelen door Praag als een work-out. Sportkleding en wandel-/sportschoenen aan en gaan.

Praag, heuvels en cobblestones

Praag is een wandelstad en op sommige plekken kom je ook alleen door te wandelen. Praag staat ook bekend om de cobblestones die je in het centrum in 80% van de gevallen tegenkomt op de stoep.  Kleine vierkante steentjes van ongeveer 5 bij 5 centimeter. Ze liggen er vaak strak bij, maar.......

Veel cobblestones

Op het Oude Stadsplein liggen alleen maar cobblestones

Tip 1: dames, laat naaldhakken thuis

soms ligt de stoep open of zit er ruimte tussen de steentjes, een naaldhak blijft zo tussen de steentjes  zitten en breekt dan af.

Naaldhakken verliezen sowieso in Praag hun elegantie, omdat je er in Praag niet op kunt lopen.

Het is een grappig gezicht wanneer een elegante dame op naaldhakken stug blijft doorlopen terwijl ze om de paar tellen bijna omvalt. Ik heb ze voorbij zien komen op de Karelsbrug. 

Naaldhakken lopen (in Praag) niet lekker

Sportschoenen zijn top.

Tip 2: schoenen met goede grip

Praag is in tegenstelling tot Nederland niet vlak. Er zijn steile hellingen en cobblestones willen nogal eens glad worden door de regen, dus een goede grip is een aanrader.

 

Tip 3: sportschoenen of sneakers (tot 10 km per dag)

Voor de meeste mensen zijn sportschoenen of sneakers prima om langs de meeste bezienswaardigheden te gaan. 

 

Tip 4: wandelschoenen

Houd je van lange wandelingen (meer dan 10 km), ga dan voor echte wandelschoenen. Deze geven de juiste ondersteuning, zorgen voor minder vermoeidheid en pijn aan je voeten.

 

Tip 5: mooie schoenen voor de avond

Bewaar je mooie (leren) schoenen voor 's avonds bij het diner.  Wanneer je te lang wandelt op schoenen met een dunne zool, is de kans groot dat je pijnlijke voeten krijgt. Dat zou zonde zijn, want er is zoveel te zien.

Niet te moeilijk doen qua kleding. T-shirt en korte broek is prima in Praag.

Betalen en geld wisselen in Praag

Praag is een moderne wereldstad en is up to date qua betalingsmogelijkheden. Je betaalt met de Tsjechische kroon (in euro's kan soms ook, maar dan betaal je meestal meer). In veel supermarkten kun je contactloos betalen, in restaurants kun je pinnen en bij grotere bezienswaardigheden kun je ook zonder contant geld bij je te hebben betalen.

Toch heb je voor sommige kleinere bezienswaardigheden contant geld nodig. Daarvoor kun je terecht bij een ATM of je kunt geld wisselen bij een wisselkantoor. 

Tip 1: kies altijd voor conversie van je eigen bank

Niet alle ATM's zijn geschikt om te pinnen, omdat je door een druk op de verkeerde knop zonder het direct te weten opeens 15% commissie betaalt (kies altijd voor conversie van je eigen bank). Check bovendien het bedrag dat je pint, want er staat soms een nulletje extra en dan pin je 400 euro i.p.v. 40 euro. 

Tip 2: check bij een wisselkantoor op verborgen commissie en een juiste wisselkoers

Dat een wisselkantoor iets verdient aan jouw transactie, dat is niet meer dan normaal. Maar wanneer je je euro's inwisselt en je krijgt per euro slechts 15 kronen, dan kun je zeggen dat je bent opgelicht.

Controleer voor de transactie of je zo rond de 25 kronen per euro krijgt en dat er 0% commissie wordt gerekend. Dan zit je goed. Check eventueel op een Currency-app, wat de huidige koers is.

Ervaring van Verliefd op Praag:

De wisselkantoren van exchange.cz zijn transparant en je krijgt een prima koers.

Eigen ervaring: prima wisselkantoor op het Franz Kafka Plein in het centrum, foto VOP

Tip 3:  wissel nooit je geld op straat

In Praag zijn enkele oplichters actief, die jouw geld maar al te graag willen wisselen tegen een heel gunstige koers, zo lijkt het. Voordat je het doorhebt, is je geld gewisseld en heb je meegeteld. Je telt het nog eens na en je lijkt echt een goede deal te hebben.

Totdat je bij je eerste betaling ergens anders, erachter komt dat je betaalt met verlopen Wit-Russische roebels. 

 

Tip 4: je hebt niet heel veel contant geld nodig

Mijn ervaring is dat je minder geld uitgeeft in Praag, dan je van te voren bedenkt. Parijs, Rome en andere steden slokken je geld op. Een cola of biertje daar is al gauw 5 tot 10 euro op een terrasje. In Praag lukt dat niet, dan betaal je hooguit € 2,50 voor een halve liter bier. In veel gevallen slechts tussen de € 1,50 en € 2,00. De andere prijzen in een restaurant liggen gemiddeld ook lager dan in Nederland.

Polevka/soep: € 1,50 tot € 4,00

Salát/salade: € 4,00 tot € 8,00 (afhankelijk van voorgerecht of maaltijdsalade en type salade)

Hlavní jídlo/hoofdgerecht: € 5,00 tot € 15,00 (maar dan heb je een luxe hoofdmaaltijd)

Entree museum/expositie: gratis tot € 12,00 (klassieke concerten rond € 25,00)

Supermarkten: vergelijkbaar met de prijzen in Nederland

Wanneer je van plan bent om eenmalig naar Praag of Tsjechië te gaan, doe rustig aan met geld opnemen of wisselen.

 

Voor meer info over het geld in Tsjechië en Praag: Money, peníze, geld in Praag

Wat moet je vooral niet doen in Praag?

Verliefd op Praag is in sommige opzichte een moraalridder en probeert de stad te beschermen tegen ramptoeristen. 

Onder ramptoeristen versta ik mensen die nergens om geven, behalve zichzelf, denken dat ze boven alles uitstijgen en daarmee alles maar mogen doen.

Tip 1: Niks bekladden, zeker niet op cultureel erfgoed

Zo staat er een maximum straf van drie jaar op het bekladden van de Karelsbrug

Niet doen dus. Er zijn dit jaar minderjarigen opgepakt voor het spuiten van songteksten op de Karelsbrug. In juli 2019 beschilderden een Duitse toerist en zijn broer een van de pilaren. Beiden kregen een proeftijd van een jaar, een boete van 100.000 kronen en vijf jaar toegangsverbod.

En nee, ook de Lennon-wall is niet bedoeld om te bekladden. Helaas gebeurt dat.

Tip 2: Ga er niet heen met het idee dat ze zitten te wachten op jouw vrijgezellenfeestje

In het vliegtuig waar ik afgelopen juni in zat, zat een groep mannen dat zich opmaakte voor een vrijgezellenfeestje in Praag. In het vliegtuig waren ze al tot overlast van de passagiers. Ze vonden het nodig om een show te geven en niet te gaan zitten als dat gevraagd werd door de crew.

In Praag kom je regelmatig vrijgezellenfeestjes tegen, waar niemand op zit te wachten. Om 10 uur 's ochtends al dronken en overlast bezorgen op een plek waar mensen komen om te genieten van de cultuur. Ook in de restaurants zijn ze dit soort groepen liever kwijt dan rijk.

 

Tip 3: Hang nergens een love lock aan

Leuk voor een Instagram-foto, een symbolisch gebaar naar je geliefde, maar ook hier zit Praag niet op te wachten. De love locks, waarmee twee mensen hun liefde denken te bekrachtigen, maken eeuwenoude hekken kapot en wanneer er teveel slotjes aan hangen, kan het hek te zwaar worden en naar beneden vallen, zoals in Parijs gebeurt is.

Denk ook niet, dat ze een lang leven zijn beschoren, want ze worden wekelijks/maandelijks weggehaald door de gemeente. 

Love locks aan de plaquette van Jan Nepomuk

Tip 4: Openbaar bier/alcohol drinken is op weinig plekken toegestaan

Tsjechië en Praag mag dan bekend staan om haar bier, dat wil niet zeggen dat het overal is toegestaan om bier/alcohol te nuttigen. Op veel plekken is het net als in Nederland officieel strafbaar om met bierblikjes rond te lopen of ermee in een park te zitten. Zo zijn er meer "illegale" acties in Praag, waar de politie overigens niets tegen doet.