Praktische tips, de Do's en de Don'ts in Praag

Praag is een schitterende stad en de gemeente Praag doet er van alles aan om dat zo te houden. In normale tijden wordt de stad jaarlijks door zo'n 8 miljoen toeristen bezocht. Als toerist ben je te gast in een stad die nog honderden jaren mee moet gaan. Verliefd op Praag heeft een paar praktische tips en de Do's en Dont's voor je op een rijtje gezet.

Parkeren in Praag

Welke schoenen doe je aan in Praag?

Do's - Wat "moet" je wel doen in Praag?

Don'ts - Wat "moet" je niet doen in Praag?

Parkeren in Praag

Betaald parkeren

Wanneer je met de auto naar Praag gaat, houdt er dan rekening mee, dat je in vrijwel de gehele stad moet betalen voor het parkeren. Zowel in de centrum als in de buitenwijken. En dat je maximaal 2 tot 6 uur ergens mag staan.

Staat er een blauwe lijn op de weg of stoeprand, dan is dat voor vergunninghouders en niet zoals in Nederland voor een parkeerschijf.

Weinig plek en bovendien een blauwe lijn...........vergunninghouders

Weinig parkeerplek

De wegen in en rondom Praag zijn goed en de drukte valt mee. Maar dan...je wilt je auto ergens kwijt en het liefst zo dicht mogelijk bij het centrum. Als je al een plekje kunt vinden, dan lopen de kosten voor een dag Praag al aardig op. En betalen moet je, want de boetes kunnen oplopen tot wel €150,- of je auto wordt weggesleept. 

Parkeergarages zijn er in Praag, maar met beperkt plek. De kosten liggen rond 2 á 3 euro per uur. De kans dat je uiteindelijk toch weer naar de rand van de stad moet is groot.

 

Tip 1: P+R parkeren, relatief goedkope dagkaart (variërend van gratis tot ongeveer 4 euro)

P+R (park and ride) parkeerplaatsen bevinden zich aan de rand van Praag, direct naast het openbaar vervoer. Je parkeert hier je auto en gaat met het openbaar vervoer verder naar het centrum. 

Op dit moment zijn P+R parkeerplaatsen gelegen in:

 • Skalka 1, 2
 • Zličín 1, 2
 • Nové Butovice
 • Kotlářka
 • Písnice
 • Švehlova
 • Chodov
 • Ládví
 • Letňany
 • Rajská zahrada
 • Černý Most 1, 2,
 • Nádraží Holešovice
 • Depot Hostivař
 • Andere P+R-parkings - Radotín en Běchovice - zijn aangesloten op treinverbindingen

Kijk voor huidige tarieven en andere parkeermogelijkheden op de Tsjechische site:

parkujvklidu.cz/english/homepage/

Tip 2: Laat je auto bij het hotel en neem direct het Openbaar Vervoer.

Het Openbaar Vervoer is in en rondom Praag goed geregeld. Zit jij in een hotel of appartement in Praag, waar je je auto (gratis) kunt parkeren? Laat deze dan daar staan, als je Praag in gaat. Aan een auto heb je weinig als je de bezienswaardigheden in Praag wilt zien. Ga in plaats daarvan lekker wandelen of koop een kaartje voor de metro of tram. 

Lees ook: Openbaar Vervoer

Kom je van je vakantiehuis in Tsjechië naar Praag, zet je auto dan bij een treinstation in een dorpje in de buurt van Praag en ga dan verder met de trein. Een treinkaartje is goedkoop en je zit zo in het centrum. Kijk wel even of het bij dat station niet alsnog betaald parkeren is.

De wegen zijn goed. Er is alleen weinig plek om te parkeren in Praag.

Powered by GetYourGuide

Welke schoenen doe je aan in Praag?

Dat klinkt als een gekke vraag, maar behoeft enige uitleg. Uiteraard zijn het tips op basis van mijn eigen ervaring en ben ik geen expert op het gebied van schoeisel, laat staan mode. Voor mij is wandelen door Praag als een work-out. Sportkleding en wandel-/sportschoenen aan en gaan.

Praag, heuvels en cobblestones

Praag is een wandelstad en op sommige plekken kom je alleen te voet. Praag staat bekend om de cobblestones die je in het centrum in 80% van de gevallen tegenkomt op de stoep. Kleine vierkante steentjes van ongeveer 5 bij 5 centimeter. Ze liggen er vaak strak bij, maar...

Veel cobblestones

Op het Oude Stadsplein liggen alleen maar cobblestones

Tip 1: dames, laat naaldhakken thuis

Soms ligt de stoep open of zit er ruimte tussen de steentjes. Een naaldhak blijft zo tussen de steentjes zitten en breekt dan af.

Naaldhakken verliezen sowieso in Praag hun elegantie, omdat je er in Praag niet op kunt lopen.

Het is een grappig gezicht wanneer een elegante dame op naaldhakken stug blijft doorlopen terwijl ze om de paar tellen bijna omvalt. Ik heb ze voorbij zien komen op de Karelsbrug. 

Naaldhakken lopen (in Praag) niet lekker

Tip 2: schoenen met goede grip

Praag is in tegenstelling tot Nederland niet vlak. Er zijn steile hellingen en cobblestones willen nogal eens glad worden door de regen, dus een zool met goede grip is een aanrader.

Tip 3: sportschoenen of sneakers (tot 10 km per dag)

Voor de meeste mensen zijn sportschoenen of sneakers prima om langs de meeste bezienswaardigheden te gaan. 

Tip 4: wandelschoenen (>10 km per dag)

Houd je van lange wandelingen (meer dan 10 km), ga dan voor echte wandelschoenen. Deze geven de juiste ondersteuning, zorgen voor minder vermoeidheid en pijn aan je voeten.

Tip 5: mooie schoenen voor de avond

Bewaar je mooie (leren) schoenen voor 's avonds bij het diner. Wanneer je te lang wandelt op schoenen met een dunne zool, is de kans groot dat je pijnlijke voeten krijgt. Dat zou zonde zijn, want er is zoveel te zien.

Niet te moeilijk doen qua kleding. T-shirt en korte broek is prima in Praag.

Betalen en geld wisselen in Praag

Praag is een moderne wereldstad en is up to date qua betalingsmogelijkheden. Je betaalt met de Tsjechische kroon (in euro's kan soms ook, maar dan betaal je meestal meer). In veel supermarkten kun je contactloos betalen, in restaurants kun je pinnen en bij grotere bezienswaardigheden kun je ook zonder contant geld bij je te hebben betalen.

Toch heb je voor sommige kleinere bezienswaardigheden contant geld nodig. Daarvoor kun je terecht bij een pinautomaat of je kunt geld wisselen bij een wisselkantoor. 

Lees hier hoe je het voordeligst aan kronen komt.

Do's in Praag

Tip 1: In Praag geef je fooi, net als in Nederland

Geef in ieder geval een fooi in een restaurant, kroeg of biertuin. Afronden naar een mooi rond bedrag of 10% van het totaal is prima. Bij een enkel biertje is afronden naar een tiental ook prima. En doe vooral wat goed voelt. Als de bediening (uitzonderlijk) goed is, geef je gewoon wat meer en was je niet tevreden, dan geef je wat minder.

Tip 2: Het kraanwater in Praag kan je drinken

Het Praagse kraanwater is drinkbaar, dus je hoeft niet per se flessen mineraalwater aan te schaffen in je hotel of appartement. Het heeft een iets andere smaak, maar dat is na een dag ook gewend (in ieder geval geen chloorsmaak zoals vaak in Frankrijk).

Op een paar plekken in de stad zijn openbare tappunten om je flesje bij te vullen.

Tip 3: Vraag een Tsjech eerst of hij/zij Engels of Duits spreekt

In Praag spreekt niet iedereen een andere taal dan Tsjechisch, zeker de oudere generaties. Zij hebben in de tijd van de communistische regering Russisch moeten leren en Engels was toen echt geen optie.

De jongere generaties spreken beter Engels en een enkeling spreekt liever Duits. Het is wel zo netjes om eerst even te vragen of ze de taal spreken in plaats van direct een conversatie te beginnen.

Zelfs in de toeristische gebieden kom je regelmatig medewerkers tegen (in musea, supermarkten, restaurants) die alleen Tsjechisch spreken. Daarom is het beheersen van een paar woorden Tsjechisch een pre.

Tip 4: Rijd niet zwart in het Praagse Openbaar vervoer

De boete voor zwart rijden is erg hoog (80 euro). Bovendien kost een kaartje voor het OV bijna niks (vanaf €1,20).

Lees meer: Openbaar Vervoer

Tip 5: Kom nog een keer terug in Praag in ander seizoen

Als je denkt dat je na je eerste Citytrip Praag hebt gezien, kom dan een keer terug in een ander seizoen. Dan ziet de stad er meteen anders uit. Andere kleuren, meer of minder blaadjes aan de bomen, rustiger of juist drukker. In de zomer is er veel meer activiteit in en rond de Moldau dan in de winter.

Lees meer: Wanneer kun je het beste naar Praag?

 

 

 

Don'ts - Wat moet je vooral niet doen in Praag?

Verliefd op Praag is in sommige opzichten een moraalridder en probeert de stad net als de Honest Guide te beschermen tegen ramptoeristen. 

Ramptoerist: iemand die weinig geeft om de cultuur en de schoonheid van de stad, maar op zoek is naar attracties met een lage culturele waarde, overlast veroorzakend. 

Zo iemand kenmerkt zich door het nemen van (te) veel selfies, het beklimmen van standbeelden, openbaar dronkenschap en geschreeuw. Bij thuiskomst vonden ze de Trdelnik, het bier, de snoepwinkels en de souvenirshops de hoogtepunten van Praag.

Beetje overdreven, vind je niet? Je moet lekker doen, wat je zelf wilt. Als je onderstaande tips maar ter harte neemt.

Lees ook: Tien toeristenvallen in Praag, tussen kunst en kitsch

Een van de eerste moraalridders van Praag

Ze staat op het punt om een selfie te nemen met haar Trdelnik.....

Het snoep van de Candy Store ligt er soms al maanden

Tip 1: Niks bekladden, zeker niet op cultureel erfgoed

Er staat een maximum straf van drie jaar op het bekladden van de Karelsbrug

Niet doen dus. Er zijn dit jaar minderjarigen opgepakt voor het spuiten van songteksten op de Karelsbrug. In juli 2019 beschilderde een Duitse toerist en zijn broer één van de pilaren. Beiden kregen een proeftijd van een jaar, een boete van 100.000 kronen en vijf jaar toegangsverbod.

En nee, ook de Lennon-wall is niet (meer) bedoeld om te bekladden. Helaas gebeurt dat toch.

Tip 2: Ga niet naar Praag met het idee dat anderen jouw (vrijgezellen)feestje leuk vinden

In het vliegtuig waar ik afgelopen juni in zat, zat een groep mannen die zich opmaakte voor een vrijgezellenfeestje in Praag. In het vliegtuig waren ze al tot overlast van de passagiers. Ze vonden het nodig om een show te geven en niet te gaan zitten als dat gevraagd werd door de crew.

In Praag kom je regelmatig vrijgezellenfeestjes tegen, waar niemand op zit te wachten. Om 10 uur 's ochtends al dronken en overlast bezorgen op een plek waar mensen komen om te genieten van de cultuur. Ook in de restaurants zijn ze dit soort groepen liever kwijt dan rijk.

 

Tip 3: Hang nergens een love lock aan

Leuk voor een Instagram-foto, een symbolisch gebaar naar je geliefde, maar ook hier zit Praag niet op te wachten. De love locks, waarmee twee mensen hun liefde denken te bekrachtigen, maken eeuwenoude hekken kapot en wanneer er teveel slotjes aan hangen, kan het hek te zwaar worden en naar beneden vallen, zoals in Parijs gebeurd is.

Denk ook niet, dat ze een lang leven zijn beschoren, want ze worden wekelijks/maandelijks weggehaald door de gemeente (soms door de Honest Guide). Dat kost de gemeente veel geld. Daarnaast kost het opknappen van het hekwerk nog meer.

Lees ook:

Love locks worden kerkklok

Love locks aan de plaquette van Jan Nepomuk, je ziet de beschadigingen zitten.

Tip 4: Openbaar bier/alcohol drinken is op weinig plekken toegestaan

Tsjechië en Praag mag dan bekend staan om haar bier, dat wil niet zeggen dat het overal is toegestaan om bier/alcohol te nuttigen. Op veel plekken is het - net als in Nederland - zelfs officieel strafbaar om met bierblikjes rond te lopen of ermee in een park te zitten. Zo zijn er meer "illegale" acties in Praag, waar de politie overigens niets tegen doet.

Kijk de video van de Honest Guide voor meer Dont's.

Tip 5: Je elektrische step laten slingeren

De elektrische steps kun je in Praag beter overslaan. Op de kleine keitjes is het geen pretje. Je hebt na tien minuten zoveel vibraties opgevangen, dat je de hele dag natrilt.

Ze zijn een doorn in het oog voor iedereen die van cultuur snuiven houdt. Ze zoeven voorbij, meestal op de stoep vol voetgangers. Sta niet gek op te kijken als je boze blikken krijgt wanneer je op zo'n ding staat. En de politie treedt harder op tegen E-steps op de stoep en delen hoge boetes uit. 

Wanneer je dan toch besluit om er eentje te huren, parkeer de step na gebruik op de daarvoor bestemde plekken. In ieder geval niet op de weg, in het midden van de stoep of in de Moldau.

De meningen zijn verdeeld, maar wat Verliefd op Praag betreft, mogen ze de steps en segways (inclusief de berijders) weren uit het historische centrum (daar is de gemeente Praag druk mee bezig).

Steps blokkeren de stoep

Step

Step

In deze zone mag je geen segway gebruiken. Top. 

Tip 6: Niet op standbeelden van de Karelsbrug klimmen

Het lijkt een vanzelfsprekendheid, maar toch gebeurt het dat toeristen op de rand van de Karelsbrug klimmen om naast of op de standbeelden een selfie of groepsfoto te nemen.

Niet doen!! 

Bordje voor de bezoekers van de Karelsbrug, dat ergens verdekt staat opgesteld.

Overige tips:

 • Wanneer je een rondleiding boekt, regel een individuele rondleiding of met een klein groepje. De sfeer is dan persoonlijk, je komt gemakkelijker bij verborgen pareltjes en je kunt vragen stellen aan de gids.
Rating: 5 sterren
2 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.