De Kruittoren

De Kruittoren in de Oude Stad is een van de oudste gotische torens van Praag uit 1475. Het is gebouwd naast het voormalige Koningshof als visitekaartje voor de stad. Eeuwenlang startte hier de Kroningsroute, die aanstaande koningen aflegden voor hun kroning in de Praagse Burcht. Beklim de 65 meter hoge toren en geniet van het adembenemende uitzicht.

We gaan terug in de tijd, toen de stadsgrenzen van Praag tot aan de Ambrosiuspoort reikten. Deze toegangspoort stond ongeveer op de plek van de Kruittoren, aangrenzend aan de stadsmuren van de Oude Stad. In die tijd was de Praagse Burcht de koninklijke residentie, maar na de brand van 1303 verkeerde het in zo'n slechte staat, dat er behoefte was een nieuw onderkomen. Het Koningshof verrees in 1383 naast de Ambrosiuspoort, net achter de stadsmuren en bood onderdak aan de koning en zijn huishouding tot aan 1484.

Op de plek van het Koningshof, dat in 1903 tegen de vlakte ging, staat nu het schitterende Art Nouveau gebouw Obecni Dum.

De Kruittoren (links) en Obecni Dum (rechts) 

De Kruittoren als visitekaartje en opslag van buskruit

Het stichten van de Nieuwe Stad in 1348 door Karel IV maakte de stadsmuren en de Ambrosiuspoort als verdedigingswerken overbodig. De Ambrosiuspoort raakte in verval en maakte de stad en de koning te schande, aldus de wethouders van de Oude Stad. Daarom besloten ze het te slopen en er een nieuwe voor in de plaats te bouwen als een waardig visitekaartje van de Oude Stad.

Nog voordat de bouw van de Kruittoren was voltooid, verhuisde koning Vladislav II in 1484 naar de opgeknapte Praagse Burcht. De bouw van de Kruittoren werd hierop gestaakt en even het leek erop dat het zou worden gesloopt. 

De Kruittoren deed volgens de overlevering vanaf het midden van de achttiende eeuw dienst als opslagplaats voor buskruit. Vandaar de bijnaam Kruittoren. Tijdens de Pruisische belegering van Praag in 1757 is het beschadigd. Aan het begin van de 19e eeuw  werd de toren gerestaureerd, van zijn beschadigde decoraties ontdaan en er werden twee eenvoudige klokken aangebracht.

De Kruittoren met klok en daarnaast het Koningshof in 1825.

Huidige uiterlijk van de Kruittoren

De Kruittoren kreeg dankzij de architect Josef Mocker zijn huidige uiterlijk na een neo-gotische wijziging in de jaren 1878-1886. De Brugtoren van de Oude Stad diende als model en dat is te zien aan het dak en de ornamenten. Mocker liet een nieuw gebeiteld dak met hoektorentjes en een portiek maken en de klok uit het begin van de 19e eeuw verwijderen.

Je ziet de standbeelden van George van Podiebrad (Jiří z Poděbrad), Vladislav II, Ottokar II van Bohemen (Přemysl Otakar II) en Karel IV. Ze zijn omgeven door de wapenschilden van de landen waar ze over regeerden.

Boven de vorsten staan engelen, op de hoekpilaren zie je een leeuw, als symbool van de Tsjechische soevereiniteit en met het wapen van de oude stad. Naast monarchen worden hier ook Tsjechische beschermheren en heiligen afgebeeld, evenals symbolen van Tsjechische koningssteden .

De Kruittoren bezoeken

De Kruittoren is toegankelijk voor publiek. Je koopt een kaartje en gaat dan de 188 treden op om bovenop gekomen te genieten van een schitterend uitzicht.

Openingstijden: maandag tot en met zondag

Maand Tijden
Januari-Februari-Maart 10.00 - 18.00 uur
April- Mei 10.00 - 19.00 uur
Juni-Juli-Augustus 09.00 - 21.00 uur
September 10.00 - 19.00 uur
Oktober-November 10.00 - 18.00 uur
December 10.00 - 20.00 uur

Eerste uur na opening 50% korting op de toegangsprijs.

Lees ook:

De Kruittoren bij onweer, tijd zat

De Praagse Burcht

De Gouden Mijl - De Kroningsroute maar dan in omgekeerde volgorde

Verliefd op Praag

Rating: 5 sterren
3 stemmen