Twee verborgen pareltjes voor een biertje of koffie, het Skautsky Institut

Gepubliceerd op 30 september 2022 om 15:20

Het Skautsky Institut is in Praag op twee locaties te vinden. Eentje op Kampa, vlakbij de baby's van David Cerny bij het Kampa Museum. De andere locatie zit onopvallend op een van de drukste plekken van Praag, het Oude Stadsplein. Zelfs als je daar honderd keer langs bent gelopen, zou je niet weten dat er een fantastisch hip tentje zit. Dit zijn met recht twee verborgen parels.

Je flaneert heerlijk door de straatjes van Praag. Het is er is zo mooi, dat je uren kunt dwalen en kilometers kunt wandelen. Tussen het omhoogkijken door ben je toe aan een rustmoment. Waar ga je zitten voor een kopje koffie of een biertje, zonder omgeven te zijn door Nederlanders, Brittten, Duitsers, Spanjaarden of andere toeristen?

In het historische centrum van Praag zie je relatief weinig Pragenaars. Gemiddeld zijn er zes toeristen op één local, dus het zoeken naar een plek waar locals een drankje doen is lastig. De echte Pragenaar vermijdt het drukke centrum, als het even kan. 

Ben jij iemand die liever tussen de locals zit, dan zijn deze twee tentjes van het Skautsky Institut een aanrader. Niet doorvertellen, dan blijft het er rustig.

Skautsky Institut - Scoutinstituut

Eerst wat informatie over het Instituut, want behalve een koffietentje is het een organisatie, die workshops, evenementen en bijeenkomsten organiseert met ecologische onderwerpen als duurzaamheid en klimaatverandering. Het wordt grotendeels gerund door vrijwilligers in de leeftijd van 18-30 jaar. 

Op de website van het Skautsky Institut staat hun missie:

"Het Scout Instituut is opgericht door Junák- Tsjechische verkenner (Scoutingorganisatie). We bestaan ​​om de herinnering aan Scouting te behouden, populair te maken en beschikbaar te stellen voor onderzoek. Maar we blijven niet bij het verleden en vragen wat voor stempel Scouting op de wereld achterlaat. We creëren een ruimte voor ontmoeting, debat en het zoeken naar nieuwe impulsen."

Ook zonder deelname aan een van die activiteiten, kun je in een ongedwongen en creatieve omgeving in alle rust genieten van een van de lekkerste biertjes in de wijde omgeving, een koffie of taartje. Er wordt voor Praagse begrippen goed Engels gesproken, dankzij de vrijwillige studenten die daar werken.

Bier van de Únětický pivovar

Het bier van het Skautsky Institut is afkomstig van de Únětický pivovar, een brouwerij uit Únětice en ligt net buiten Praag op ongeveer tien kilometer van het Oude Stadsplein. Deze is in de gast- en bierblog van Richard voorbij gekomen, maar ik ben nog niet in de gelegenheid geweest om daarheen te gaan. 

Zowel de 10º als de 12º zijn van hoge kwaliteit en schijnen "droog" te zijn, afgaande op de video op de website van de brouwerij. Mijn kennis over bier beperkt zich tot het wel of niet lekker vinden, de kleur, de zoetheid of bitterheid. De volgende keer ga ik anders proeven.

Heerlijk biertje van de Únětický pivovar

Skautsky Institut, locatie Kampa

Op een hotspot met uitzicht op de Moldau ligt het Skautský institut v Rybárně (in het Vissershuis). Bij mooi weer kun je terecht op het nieuwe terras. Bij slecht weer kun je binnen een plekje uitzoeken om bij te komen van alle Praagse indrukken en kilometers.

Je wordt niet bediend, dus je moet even naar binnen om je bestelling te doen.

Uitzicht op de Moldau vanaf het terras.

Het terras van het Skautsky Institut

Bestellen doe je aan de bar

Skautsky Institut, locatie Oude Stadsplein

In de drukte van het Oude Stadsplein ligt een voor toeristen verborgen parel. 

Eenmaal binnen in het pand had ik geen idee waar ik heen moest. Een vriendelijke Tsjechische dame in de conciërge-ruimte legde mij in haar beste Tsjechisch - er zat geen woord Engels bij- uit dat ik naar boven moest gaan voor koffie of bier.

Zo gezegd zo gedaan.

In eerste instantie voelde ik me een indringer. Ik liep een trap op, kwam in een hal met uitzicht op openstaande kantoorruimtes. Geen tentje voor een biertje. Een etage hoger had ik de keuze uit meerdere ruimtes, maar links om de hoek vond ik de ingang.

De hal uitkijkend op de galerij

Achter de bar was het leeg, er zaten enkel twee studenten te lunchen aan een tafeltje. Zij bleken de toko die dag te runnen en een van hen vroeg iets in het Tsjechisch. Helaas stagneert mijn Tsjechische cursus de laatste tijd en moest ik in het Engels verder.  

Gezellige bar bij het Skautsky Institut op het Oude Stadsplein

Dat ze echt overal in Praag een prima biertje kunnen tappen, blijkt maar weer. Ook hier was mijn biertje van hoge kwaliteit en de rijke schuimkraag deed niet onder voor een pivo uit een van de bierlokalen. Naast bier schenken ze wijn, koffie, espresso, cappuccino, thee en nog veel meer.

Op het Oude Stadsplein betaal je bij iedere andere tent minimaal het dubbele...nogmaals de waarschuwing, om het Skautsky Institut voor jezelf te houden.

Genoeg keuze om hier een drankje te doen

Zo dichtbij de Astronomische Klok

Met een biertje in mijn hand kon ik op zoek naar een plekje om te zitten.

Bij binnenkomst in het gebouw viel mijn oog op de patio, een binnen terras met een galerij rondom. Wat een plaatje en zo rustig. Op iedere verdieping staan enkele tafeltjes en een daarvan zou voor een kwartiertje de mijne worden.

Mijn aanwezigheid verhoogde de gemiddelde leeftijd aanzienlijk. De anderen - twintigers - zaten gezellig in het Tsjechisch te babbelen en keken niet op of om. In tegenstelling tot sommige lokale kroegjes, waar je soms vreemd en langer wordt aangekeken als toerist, voelde ik me hier op mijn gemak, net als op de locatie aan de Moldau. Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen, dat gevoel overheerste hier.

Het torentje van het Oude Stadhuis is nog net te zien, als je op de hoogste galerij op het terras zit. Wat bizar om zo dichtbij de Astronomische Klok te zijn en geen toeristen te zien.

De Mojito-bar met eigen mini-terras (zie onderstaande foto) deed me vermoeden dat er later op de dag of na een studiedag geborreld wordt.

Galerij en terras met daarboven de toren van het Stadhuis op het Oude Stadsplein

Het voelde er extra vertrouwd door de aanwezigheid van de Arnhemse Loesje, waarvan de tekst zelfs na vertaling door google translate onduidelijk bleef. Als er iemand is met een goede vertaling...zet je antwoord in een reactie onderaan de blog.  

Er zijn steeds meer plekken om een biertje te doen en even bij te komen, dat het steeds lastiger wordt om te kiezen. Deze twee houd ik er voorlopig in. Wie weet kom je er tegen, dat zou gezellig zijn.

Verliefd op Praag

Rating: 5 sterren
7 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.