Money, peníze, geld in Praag

Gepubliceerd op 7 maart 2021 om 09:05

Wie is er niet dol op geld? Met geld koop je een auto, een huis, een reis of een ervaring. Sommigen denken dat ze status kunnen kopen met geld en zien de hoogte van hun bankrekening als maatstaf voor hun geluk. Er gaan liedjes over geld, er zijn oorlogen over geld.

Veel mensen willen meer en meer. Of proberen middels casinobezoek, loterijen of andere kansspelen aan meer te komen. Hoe dan ook, geld is belangrijk. Maakt het gelukkig? Op het moment van schrijven niet, want hoewel ik over geld beschik voor een Praag reis, kan ik er niks mee, want ik mag er niet naartoe i..v.m. de corona-maatregelen. 

Het zou zomaar kunnen, dat we binnen dertig jaar geen fysiek geld meer in omloop hebben. Dan is geld alleen nog een getal op je bankrekening. Contactloos betalen kan nu al, dus je zult steeds minder met briefjes en muntjes rondlopen.

Tsjechisch geld

Gelukkig is het nog niet zover en gaat deze blog over die briefjes en muntjes, waarmee je in heel Tsjechië kunt betalen. Zoals wij in Nederland vroeger de gulden hadden, zo hebben de Tsjechen nog hun eigen kronen of koruna, zoals ze daar heten. Ondanks dat ze sinds 1 mei 2004 in de EU zitten, zijn ze niet voornemens om over te stappen op de Euro.

 

Lees ook: Betalen in Praag

 

Persoonlijk vind ik dat zijn charme hebben, omdat je nog ouderwets moet omrekenen in een restaurant of supermarkt en moet bedenken hoeveel je gaat pinnen (als je al gaat pinnen).

Het is goed om te weten welke briefjes er nog in omloop en welke er niet meer geldig zijn. Vandaag kwam ik een Marktplaats advertentie tegen, die briefjes verkocht van 50 kronen, maar deze zijn sinds 2011 niet meer als geldig betaalmiddel te gebruiken. Leuk voor een verzamelaar.

Dit zijn in 2021 de geldige briefjes die in omloop zijn:

100 kronen

Afgebeeld staat Karel IV (1316-1378, Keizer van het Heilige Roomse Rijk)

200 kronen

Afgebeeld staat Comenius (1592-1670, Tsjechische schrijver, theoloog, filosoof, etc)

500 kronen

Afgebeeld staat Božena Němcová (1820-1862, Tsjechische schrijfster)

1000 kronen

Afgebeeld staat František Palacký (1798-1876, Schrijver, politicus, Tsjechische historicus)

2000 kronen

Afgebeeld staat Ema Destinnová (1878-1930, Wereldberoemde Tsjechische opera zangeres

5000 kronen

Afgebeeld staat Tomáš Garrigue Masaryk (1850-1937, Eerste president van de Tsjechische republiek)

Wat staat er op de muntjes?

Misschien ben ik de enige, maar zelfs de euromuntjes moet ik soms nog omdraaien om te zien of het 10 of 20 cent is. Ben er nog steeds niet aan gewend. Omrekenen naar gulden overkomt me ook nog wel eens.

In Praag is het niet anders. Even omdraaien om te zien wat het waard is. De 50 kronen munt is gemakkelijk te vinden, want die heeft twee kleuren en is wat groter. Maar zeker de zilverkleurige muntjes zijn lastig te onderscheiden wanneer ze in je portemonnee zitten. En reken maar dat ze er allemaal in terecht komen, ook de 1 en 2 kronen. 

Ik heb er nooit op gelet wat er op stond behalve de waarde, maar ook deze muntjes hebben een historisch aspect op één kant staan. Alle muntjes zijn aan de andere zijde voorzien van de Tsjechische leeuw.

1 kroon - De St Wenceslaskroon

Deze kroon is in 1357 vervaardigd voor Karel IV, maar de overlevering schrijft de kroon toe aan Wenceslas, de heilige koning van Bohemen (925-935)

2 kronen - Grote Moravische knop

Een juweel dat typerend is voor de regio Groot Moravië van de 9e en 10e eeuw. Knopen bestaan ​​uit een oor, lus, ring en meestal de bovenste en onderste hemisferen, soms uit een lichaam gevormd door een holle bol met een opening en een kraag die de vorm van de bol aanvult, bij uitzondering zat er een bal of meer ballen in (een vergelijkbaar met een bel). Weer wat geleerd........

Een knop of Gombik

5 kronen - de Karelsbrug

10 kronen - Kathedraal van St. Peter en Paul

Deze elfde-eeuwse kerk staat in Brno en is herbouwd van 1904-1909.

20 kronen - St. Wenceslas te paard

Het standbeeld van St. Wenceslas staat op de kop van het Wenceslasplein.

50 kronen -  weergave van Praag

Dagelijks gebruik

In Praag kun je bijna overal contactloos betalen of betalen met je creditcard. Dan heb je vaak een  gunstige wisselkoers.

Wanneer je toch geld pint, kun je soms aangeven hoe je je bedrag opgesplitst wilt hebben. Kies dan voor de optie met zo veel mogelijk briefjes van 100 of 200 kronen. 1000 kronen is "slechts" 40 euro, maar in Praag doe je er wat langer over om het uit te geven. Een biertje afrekenen met 1000 kronen - een biertje kost ongeveer 35-65 kronen - wordt niet overal gewaardeerd.

Mijn ervaring is dat er wel 1000 kronen uit een pinautomaat komen, maar gelukkig geen briefjes van 2000 en 5000 kronen. Die zullen ze ook niet snel aannemen in een winkel (net als bij ons de 100, 200 en 500 euro briefjes).

Je zult dus voornamelijk met 100, 200, 500 en 1000 kronen rondlopen. Ongeacht de precieze koers is het een gemakkelijke rekensom.

100 kronen = 4 euro, 200 kronen  = 8 euro, 500 kronen  = 20 euro en 1000 kronen = 40 euro

Het zal fluctueren per dag/week/maand, maar het is gemakkelijk rekenen. Wil je het precies weten, gebruik dan een app (bijvoorbeeld Currency) om te rekenen met de dagkoers.

Hoeveel geld heb je nodig voor één dag Praag

Let bij het pinnen erop, dat je niet op het eerste het beste scherm een keuze maakt. Zet bovendien de taal op Engels en niet op Tsjechisch.

Kies dan voor ander bedrag (other amount), zodat je zelf een normaal bedrag kunt kiezen. Je kunt met 1000 kronen per persoon per dag al heel veel, afhankelijk van je uitgavepatroon uiteraard (gemiddeld biertje 50 kronen, lunch inclusief drankjes 200-400 kronen, diner inclusief drankjes 300-800 kronen, bezoeken attractie/museum 100-300 kronen).

Pas op bij het pinnen, ervaring uit eigen hand

Iedere keer dat ik naar Praag ga, houd ik wat geld over. Geen probleem, want ik ga toch weer. In 2018 hield ik echter iets meer over..........ik heb de fout gemaakt om te pinnen op de luchthaven. In de veronderstelling dat ik 45 euro aan kronen had gepind (1200), bleek ik 450 euro te hebben gepind (12000). Een bedrag dat je in je eentje niet snel opmaakt in vier dagen.

Ik hoor je denken....hoe dom kun je zijn. Die pinautomaten in Praag zijn zo slim, dat ze weten dat er een buitenlands pasje in het apparaat wordt gestopt. Het beginscherm toont dan geen bedragen van 500-1200-2000 kronen, maar van 5000-12000-20000 kronen. Dat nulletje extra valt jou als toerist niet op. Als toerist ga je ervan uit, dat je een bedrag tot 100 euro wordt aangeboden. 

Let daarna nog een keer op: je krijgt een keuze. Wil je conversie van je eigen bank of van "het apparaat". Wanneer je dan ook nog de conversie kiest van het apparaat en niet van je eigen bank, dan betaal je ook nog heel veel extra (dat kan oplopen tot 15 procent van je gepinde bedrag). Gelukkig was ik zo slim om daar niet in te trappen, ondanks dat het in het Tsjechisch stond aangegeven. Ik wist dat ik voor de linker knop moest gaan.

De Honest Guide besteed ook aandacht aan dit soort "ongemerkte" oplichting. Wat voelde ik me na het zien van hun aflevering extra stom, dat ik in zoiets ben getrapt. Ben van nature oplettend, gezond paranoïde, op mijn hoede........

Ben jij wel eens opgelicht in Praag? Laat je verhaal achter in de reacties.

Verliefd op Praag

Rating: 5 sterren
2 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.