• Je Stedentrip Praag begint hier
  • Verliefd op Praag neemt je mee
  • Dè blog over Praag
  • Eerlijke tips
  • De liefde spat er vanaf
Home » Top 10 » De Gouden Mijl

De Gouden Mijl, Verliefd op Praag versie

Deze fantastische wandeling is gelukkig langer dan een mijl en brengt je in 3 tot 4 uur uur langs paleizen, kerken, pracht en praal. Waar Boheemse vorsten regeerden, plannen zijn gesmeed en oorlogen zijn beraamd. Een groot gedeelte van de Top 10 , zoals de Karelsbrug, de Praagse Burcht, de St. Vituskathedraal en de Astronomische Klok, liggen op de route.

Wandelschoenen aan, rugzak op en als eerste naar het begin van de wandeling. Succes. Wie weet komen we elkaar tegen. Eerst nog een stukje geschiedenis. Gaap, als je er niet van houdt, dan lekker overslaan.

Een stukje geschiedenis

De kroningsroute of koningsroute begint officieel bij de Kruittoren en eindigt in de St. Vituskathedraal. Deze werd bewandeld door de aanstaande koningen, die gekroond zouden worden in dit pareltje in de Praagse Burcht.

"De kroningen werden bijgewoond door de geestelijkheid (vooral de bisschop van Praag en later de aartsbisschop), de aanwezigheid van belangrijke leden van de provinciale adel en belangrijke gasten uit de buurlanden was essentieel. Volgens een gedetailleerd protocol, dat is opgesteld door Karel IV, op basis van oudere gebruiken, voor zichzelf en al zijn opvolgers, reisden de toekomstige koning en zijn gevolg aan de vooravond van de kroning van het kasteel naar Vyšehrad om na gebeden terug te komen en de avonddienst bij te wonen in de Sint-Vituskathedraal; de aanstaande koning zou op deze manier de keizerlijke en de Přemysliden-traditie symbolisch met elkaar kunnen verbinden en de bestaande rivaliteit tussen de koning en de adel, die de ontwikkeling van het land belemmerde, tot bedaren brengen.

In een prachtige processie die zich in goud en feestelijk rood verheugde, viel de figuur van de toekomstige koning nogal vreemd op: hij was gekleed in eenvoudige kleding om ervoor te zorgen dat zelfs de armste mensen niet zouden vergeten dat de majesteit van de Tsjechische koning zijn oorsprong vond in Přemysl de ploeger, een boerin van geboorte. De kroning zelf vond de volgende dag plaats in de toen nog romaanse kerk van St. Vitus; het werd gevolgd door het vertrek van de nieuwe koning naar de oude binnenstad van Praag voor een rijk feest. De reis vóór de kroning naar Vyšehrad en terug werd in de komende jaren gestaakt, vooral na de Hussietenoorlogen, die de glorie van de oude koninklijke residentie aanzienlijk hebben aangetast." 

(Bron: http://www.kralovskacesta.cz/en/texts/the-royal-route.html)

Albrecht II was de eerste die de kroningsroute aflegde in 1438. Als laatste deed de Oostenrijkse keizer Ferdinand dat in 1836. Langs de gehele route stonden massa's mensen om de koningen toe te juichen.

De Gouden Mijl (180-240 minuten, 4-6 kilometer)

Deze versie van Verliefd op Praag is de recalcitrante versie, er lekker dwars tegenin. En het gaat er tenslotte om dat je alles ziet en dat lukt op deze manier net zo. Mijn ervaring is dat het fijner loopt, omdat de meeste mensen de officiële route nemen en zij lopen dan regelmatig in de weg........

Deze wandeling begint bij Malostranská (A), de tramhalte, waar ik kippenvel krijg als ik er ben. Vanuit deze plek zie je de Praagse Burcht al liggen. Je moet echter nog een stukje klimmen. Je loopt richting het noorden, langs of door het parkje en gaat linksaf Staré zámecké schody (B) in. Op de hoek rechts komen de lekkere geuren van Trdelnik je tegemoet. Nee, doorlopen.

Dit is een van de unieke stukjes in Praag. Je bent er soms alleen, soms is het er heel druk. Mooi is het in alle gevallen.

De Oude Kasteeltrap heeft in totaal 121 treden en is ongeveer 230 meter lang. Je wandelt over copplestones, die je ook in de straten van Praag tegenkomt. Voor de speciale Stolpersteine, lees mijn blog hierover.

De trappen zijn de kortste verbinding tussen het kasteel en (het metrostation) Malostranská. Aan beide kanten zijn ze voorzien van een muur. De muur aan de rechterkant is hoger en herbergt erachter de St. Wenceslas wijngaard met de villa van Richter. De trappen staan ​​hier al sinds de 17e eeuw, hun huidige uiterlijk dateert uit de jaren 30. In die tijd kregen ze ook hun huidige naam.

Na een flinke klim - kijk ondertussen om je heen - kom je boven bij de controle. Die staan er sinds enkele jaren en controleren je tas. Waarop weet ik niet, waarschijnlijk staan ze er voor schijnveiligheid, want wie neemt er een bom mee naar boven in zijn rugtas?! 

Staré zámecké schody Praha
Controle bij de Praagse Burcht

Staré zámecké schody (B) met boven controle, juni 2020 geen toeristen door Corona

Je mag je camera/telefoon, drankjes en hapjes meenemen. Dus iedereen komt er doorheen, behalve de terroristen en de zwaarbewapende crimineel. Jammer van deze controle, want in drukke tijden zorgt dit voor best wat oponthoud. Je hebt geen kaartje nodig om daarna te genieten van prachtig uitzicht. 

De komende uren kun je genieten van de Praagse Burcht, zoals de St. Vitus Kathedraal (C), alvorens de wandeling voort te zetten. Hoe je dit doet is aan jezelf. Dit is op de kaart niet aan te geven. Voor de meeste bezienswaardigheden dien je een kaartje te kopen.

Als het goed is kom je na alles gezien te hebben uit op Hradčanské námesti (D), het plein aan de andere kant van de Praagse Burcht. Neem ook hier de tijd om te genieten van het weidse uitzicht over de stad. De wisseling van de wachters, die getweeën voor The Wrestling Titans staan, gebeurt hier. Sommige Gouden Mijl routes gaan door naar het Strahov klooster, maar die bewaar ik voor een andere wandeling.

Burchtplein Praag

Hradčanské námesti, juni 2020

Uitzicht vanaf de Praagse Burcht

Uitzicht bij de Praagse Burcht, juni 2020

Vanuit hier loop je naar beneden via Ke Hradu (Naar de Burcht), alweer zo'n authentiek aandoend straatje, waar je wellicht begeleid wordt door een van de straatmuzikanten, die Praag rijk is. (Geef wat geld als je met ze op de foto wilt, wel zo netjes). Wanneer je de mensenmassa volgt kom je zo uit bij Malostranské náměstí (Kleine Stadsplein) (E) , maar dan mis je heel veel. 

 

Radnické schody (2008)

Radnické schody (Trappen van het Stadhuis) omhoog is leuk, gezellig en je vindt er een paar leuke restaurantjes met terras. Maar ja, een wandeling zou een wandeling niet als je niet door ging met wandelen volgens de route. Ik omschrijf deze wandeling wel, maar waarom weet ik eigenlijk niet. Persoonlijk ben ik iemand, die niet wandelt volgens een soort spoorboekje. Gewoon je hart volgen en doen waar je zin in hebt, brengt je vaak op leukere plekken. 

Straatmuzikant Praag

Straatmuzikant oktober 2019, Ke Hradu

Nerudova naar Praagse Bucht

Zicht op Radnické schody vanaf Nerudova, juni 2020

Ok, toch weer de blauwe lijn van de kaart volgen. Bij Nerudova loop je naar beneden. Aan weerskanten wordt je overspoeld door toeristische gezelligheid en door aan de zijkant geparkeerde auto's. Laat dat beeld los en je ziet alleen de mooie gevels, steentjes en authentiek Praag. Kijk trouwens halverwege even naar links, naar de Italiaanse ambassade, schitterend.

Nerudova, een gezellige straat met mooie gevelstenen

Uiteindelijk kom je bij Malostranské náměstí (E), waar je rechts of links omheen kunt. Blijf voorlopig op dit gezellige plein.

Je kunt er:

  • mensen kijken
  • trams bekijken of op de tram stappen
  • op sommige dagen naar een boerenmarkt op het plein zelf
  • een van de meest bezochte kerken van Praag, de St Nicolaaskerk (Kostel svatého Mikuláše) bezoeken of bekijken
  • een terrasje pakken (Bijvoorbeeld U Mecenáše)

Maar ja, de wandeling gaat door. We gaan Mostecka (Brugstraat) in, het laatste straatje voordat we op de Karelsbrug komen. Langzaam lopen is het devies, want het wordt mooier en mooier, je ziet meer en meer. Ben je er klaar voor?

Wat meteen opvalt is de Malá Strana-brugtoren. Daar kan ik uren naar kijken. Vlak voor de toren ruik je de Trdelnik, dus dan even snel doorlopen. Koop hier ook geen watertje, want dan ben je al snel €5,- kwijt. Niet zo gek, want de toeristische dichtheid neemt hier zienderogen toe.

Karelsbrug Praag

Begin van de karelsbrug met rechts Kampa, juni 2020

Wanneer je onder de toren doorloopt, ben je al op de Karelsbrug (F). Mijn hart slaat iedere keer even over als ik hier ben. Ruim 650 jaar geschiedenis van Praag komt hier samen. Dat je hier kunt lopen en geen auto's tegenkomt is niet altijd zo geweest. Tot 1978 reden hier auto's overheen en tot de Duitse bezetting in 1938 werd er links gereden. Iets wat we nu niet meer voor kunnen stellen.

In mijn blog kun je lezen hoe deze brug is gebouwd. Je bent Verliefd of niet, dus ik zeg dat de Karelsbrug niet te evenaren is qua schoonheid. De eerste keer kun je er een uur over doen om de ruim 500 meter lange brug te bewandelen. Romantische fotomomentjes, bandjes, Parijs aandoende tekenaars, straatverkopers, iedere 10 meter heeft weer wat anders waar je naar wilt kijken. En achter je doemt de Praagse Burcht weer op, kijk dus af en even om. Als je naar het einde van de brug kijkt, prijkt er weer zo'n toren. Wow.

Als je omkijkt, zie je de Praagse Burcht weer, foto VOP

Retraite-momentje

Voor mij zijn hier zoveel prikkels van schoonheid, dat ik wel 10 keer in het midden van de brug stil kan staan om te beseffen dat ik slechts een klein onderdeel ben van het universum. Een minuscuul radartje in het geheel. Dat maakt me zo nietig, dat ik de grootsheid van Praag nog meer kan waarderen. Niet iedereen ervaart het zo, dus we lopen weer door.

De rest van de wandeling naar het Oude Stadsplein, Staroměstské náměstí (G) is heel gemakkelijk. Loop met iedereen mee en je komt er. Kijk ook in de komende minuten voorbij de toeristische kitsch en je zult versteld staan wat er onderweg voor moois gebouwd is.

Aangekomen op het Oude Stadsplein? Ga dan zitten op een van de bankjes bij het monument van Jan Hus en geniet. Als het bijna het hele uur aangeeft, ga dan naar de astronomische klok, voor een middeleeuws schouwspel. Check mijn blog over de legende van de klok.

Kroningsroute Oude Stadsplein Praag

Panorama van Staroměstské náměstí (G), juni 2020

Optie 1: Celetna

Wil je een kleine omweg, dan kun je uiteraard langs de Kruittoren. Dan moet je op het Oude Stadsplein Celetna in (Het plein oversteken) en dan loopt je door totdat je een grote zwart-bruine toren tegenkomt, de Kruittoren. Heb je toch het officiële deel te pakken.

Rechts naast de Tyn-kerk de straat in (Celetna)

Hier ben je al in Celetna. Draai je even om...

En dan is daar de Kruittoren.

Optie 2: Melantrichova

Melantrichova is het kleine straatje waar je naartoe gaat, als je je weg wilt vervolgen. Dit steegje wordt langzaam een grote straat. Via Na Můstku kom je dan uit bij het Wenceslas Plein, Václavské náměstí (H). Je ziet het Nationaal Museum al liggen, maar het is nog een 750 meter alvorens je daar bent aangekomen.

Wenceslas plein Praag

Je ziet het Nationaal Museum in de verte liggen.

Ik stip slechts het topje van de ijsberg aan, want als je alles wilt zien wat op de route ligt, trek dan zeker 2 x 4 uur uit. En wandel eens in omgekeerde volgorde, van het Wenceslas Plein naar de Praagse Burcht, dan bekijk je het vanuit een andere hoek en vallen er andere pareltjes op. 

Laatste tip: sla af en toe link- of rechtsaf, als iedereen rechtdoor gaat en verlaat de kudde. Kortom, doe deze wandeling in stukjes en neem regelmatig een pivo!

 

Veel plezier, Verliefd Op Praag

Rating: 5 sterren
2 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.