De Praag blog

De blogs van Verliefd op Praag staan boordevol (achtergrond)informatie over  bezienswaardigheden, wandelingen en ervaringen. Alles wat raakvlakken heeft met Praag passeert de revue. Van de Karelsbrug tot voetbalclub Viktoria Zizkov en van Stolpersteine tot Tsjechische kronen. Lees over de legende van de Astronomische Klok en luister naar het mooiste klassieke stuk, dat ooit in Tsjechië is geschreven in de blog over Smetana. Begin je stedentrip goed voorbereid en lees enkele blogs voor vertrek.

Verborgen pareltjes van Praag

Veel reisblogs richten zich op reizen naar diverse steden en/of werelddelen. Stuk voor stuk prachtige blogs met nog mooiere foto's. Deze blogs zijn zo gevarieerd dat Praag slechts een klein onderdeel vormt in het web van deze reisverhalen. De bloggers beschrijven vaak één of twee dagen in Praag met de standaard bezienswaardigheden: de Karelsbrug, de Praagse Burcht en de Astronomische Klok.

De foto's, waarvan minimaal één met trdelnik en de Lennon Wall, worden vaak gesierd door een mooi Instagramwaardig persoon. Dat scoort nu eenmaal goed. Helaas is Jeroen van Verliefd op Praag zelf niet zo fotogeniek en ontbreekt het geld voor een fotomodel.

Verliefd op Praag neemt je - zonder mooie mannen of vrouwen op de foto's - mee naar de verborgen pareltjes die je wellicht zou overslaan. Lees de achtergrondverhalen die je anders niet zou lezen of horen.

Op de rest van deze website kun je terecht voor praktische zaken, zoals informatie over het Openbaar Vervoer of tips voor leuke restaurantjes en cafés.

Laat gerust een reactie bij een blog achter of wanneer je een tip voor VOP hebt. Wil je een gastblog schrijven, stuur dan een bericht naar VOP.

  • Klik op de blogkaart voor een blog voor een specifieke plek.
  • Je kunt ook gericht zoeken, door je zoekopdracht in te vullen.

Veel leesplezier!

Blogs op de kaart

Alle hartjes op de kaart zijn beschreven in een blog. Klik op een hartje om te zien welke blog erbij hoort.

De Praag blog

Augustus 2021

Het Mucha Museum

Het Mucha Museum in Praag is het enige museum ter wereld, dat gewijd is aan de Art Nouveau kunstenaar Alfons Mucha. In dit kleine museum bevinden zich enkele expositieruimten en een museumshop. Je ziet zijn schitterende reclameposters met 'zijn' weelderige dames. Mucha wist als één van de eersten reclames tot kunst te verheffen.

Lees meer »
Juli 2021

Wandeling van Letna naar de Botanische Tuinen

Wanneer je de belangrijkste bezienswaardigheden in het centrum van Praag hebt gezien, maak dan een uitstapje naar het noorden. Deze wandeling begint onderaan het Letna park en neemt je verder mee langs Stromovka, het Troja-kasteel en eindigt in de Botanische Tuinen.

Lees meer »
Juni 2021

Beelden zeggen meer dan woorden

In de aanloop naar de eerstvolgende trip naar Praag, struin ik het internet af op zoek naar nieuwe informatie over de stad. Vandaag werd ik via Facebook getrakteerd op een 45 minuten durende video, waarin 5 architectonische wondertjes worden besproken. Deze moet ik met je delen.

Lees meer »
Mei 2021
April 2021

De luchthaven van Praag

De luchthaven van Praag is niet een van de bezienswaardigheden van Praag. Tenminste niet voor mij. Toch word ik altijd blij als ik uit het vliegtuig stap en door de gangen loop richting de uitgang. Dan begint mijn Praag-reis al echt. Voor sommigen begint dat op Schiphol, maar dat is voor mij te groot.

Lees meer »

Vyšehrad, de minder bekende burcht

Vyšehrad of Hoge Burcht is een bezienswaardigheid in Praag, die de gemiddelde toerist onterecht overslaat. Je waant je op deze magische plek in de Middeleeuwen en de serene rust is overweldigend. De mensen die er wel komen, zijn hier bewust naartoe gegaan. En dat voel je, als je bovenop de rots staat.

Lees meer »
Maart 2021

Money, peníze, geld in Praag

Wie is er niet dol op geld? Met geld koop je een auto, een huis, een reis of een ervaring. Sommigen denken dat ze status kunnen kopen met geld en zien de hoogte van hun bankrekening als maatstaf voor hun geluk. Er gaan liedjes over geld, er zijn oorlogen over geld.

Lees meer »
Februari 2021

De spion zonder naam (Erwin van Haarlem)

In mijn zoektocht naar relaties tussen Praag en Haarlem, mijn geboortestad, stuitte ik op een bijzonder verhaal. Zoals Naarden verbonden is met Praag door Comenius (Praag heeft sinds 2006 een straat die vernoemd is naar Naarden, Naardenská), zo is de naam Haarlem verbonden met Praag door een spion. Het grote verschil is dat de stad Haarlem er niets mee heeft te maken. Verwarrend? 

Lees meer »

Huissymbolen en gevelstenen in Praag

Wanneer je terug zou gaan in de tijd en dan specifiek naar een periode voor 1800, dan zou je in onder andere Nederland moeite hebben gehad om een huis te vinden. Niet een willekeurig huis, nee, een huis in een straat zonder huisnummers. Voor 1800 ontbraken deze in het geheel. Niet alleen in Amsterdam, maar ook in Parijs, en andere Europese steden. Tenminste, dat blijkt uit enkele bronnen op internet.

Lees meer »
Januari 2021

Top 10 dingen om te doen in Praag

Wanneer je slechts één of twee dagen in Praag bent, kun je echt al veel zien en doen. Voor die mensen heb ik een top 10 samengesteld om te doen. Omdat ik je niet op kosten wil jagen, zijn de meeste ervan low budget of zelfs gratis.

Lees meer »

Waanzinnig uitzicht op de Praagse Burcht

Als je de drukte van Praag wilt ontvluchten, dan zijn er genoeg plekken te vinden. Een van die verborgen pareltjes ligt in het zuiden van Praag, in Praag 4. In deze blog neem ik je mee naar Branické skály. Wandelschoenen aan, want er zitten wat "leuke" steile stukken in. Niet geschikt voor mensen die moeilijk ter been zijn.

Lees meer »

Josef Mánes (1820-1871), Tsjechische schilder

Wanneer je je gaat verdiepen in de mooiste stad ter wereld, kom je soms in omgekeerde volgorde uit bij een beroemde Tsjech. Je loopt eerst over de Mánes-brug en je kijkt naar de astronomische klok, zonder te weten wie of wat Mánes is. Bij mij ging er geen belletje rinkelen.

Lees meer »

Salvador Dali in Praag

Als er één kunstenaar is en dan specifiek één schilder, wiens werk ik erg kan waarderen, dan is het Salvador Dali (1904-1989). Ken je zijn werk niet,dan ken je hem wellicht van de super serie Casa del Papel, waarin het masker van Dali een prominente rol speelt.

Lees meer »
December 2020

Wanneer kun je het beste naar Praag?

Praag is altijd mooi, dus het maakt niet veel uit wanneer je gaat. Als je je goed voorbereid op je trip, kun je het bij ieder weerbeeld naar je zin hebben. Er zijn wel zaken waar je rekening mee moet houden, zoals je kledingkeuze en je schoeisel. Laat je naaldhakken sowieso thuis, want daar kom je niet ver mee op de kleine kasseien van de Praagse straatjes.

Lees meer »
November 2020

Rudolfinum

Op het schitterende Jan Palach plein, waar je je buiten alleen al lang kunt vermaken met het uitzicht, vind je het Rudolfinum. Dit concertgebouw is in neo-renaissancestijl gebouwd en in 1885 geopend door de toenmalige kroonprins van het keizerrijk Oostenrijk-Hongarije Rudolf van Oostenrijk. Hij was de zoon van Keizerin Sissi, die bij de oudere generatie zeker wel bekend is. 

Lees meer »

Hotspot: Waldsteinpaleis, tuinen en de bewaker

Tussen Malostranska en de Praagse Burcht ligt een schitterende complex, het Waldstein (Wallenstein) paleis. Dit is gebouwd tussen 1623 en 1630 in opdracht van Albrecht von Wallenstein, die naam en fortuin maakte als de opperbevelhebber van de keizerlijke strijdkrachten in de Dertigjarige Oorlog. Keizer Ferdinand II vreesde de berekenende geest van Albrecht von Wallenstein en liet hem in 1634 vermoorden in de stad Eger (nu Cheb). Wallenstein heeft dus maar kort kunnen wonen in en genieten van zijn paleis.

Lees meer »

Petřín uitkijktoren

De Petřín uitkijktoren is een van de weinige bouwwerken die uitsteekt boven de stad. Er is in het centrum van Praag geen hoogbouw, dus je komt er gelukkig geen wolkenkrabbers, torenflats of appartementsgebouwen tegen. Evenals de Žižkov televisietoren ten oosten van het centrum zie je de Petřín uitkijktoren al van grote afstand bovenop de Petřín heuvel staan, ten westen van het centrum.

Lees meer »

Smalste straatje van Praag heeft een stoplicht

Het smalste straatje van Praag is 77 cm breed en is officieel geen straatje. Heel spannend is het niet, maar ook dit is een van die dingen die je een keer gedaan moet hebben. Wachten totdat het stoplicht op groen gaat om het smalste straatje van Praag door te mogen. Of liever gezegd door te kunnen. Het is namelijk is zo smal dat je elkaar niet echt kunt passeren.

Lees meer »

Klassieke muziek in het Clementinum

In november 2018 ben ik voor de eerste keer solo naar Praag gegaan. Plannen had ik van te voren gemaakt, want zonder doel loop je maar wat verdwaald door de straatjes van Praag. Niet dat ik een volledig dagprogramma vast heb staan, maar wel een to do list voor die dagen, die ik spontaan afwerk. Kom ik toevallig in de buurt van een genoteerd pareltje, dan loop ik er naartoe en kan ik dat weer tevreden afvinken op mijn lijst.

Lees meer »

Love locks worden kerkklok

Mocht je al in Praag zijn geweest, dan ben je ze misschien tegengekomen: Love Locks. Deze slotjes worden meestal aan een hek bevestigd en het sleuteltje wordt weggegooid. Zo wordt de liefde of vriendschap tussen twee mensen voor eeuwig bezegeld. Althans, dat denken ze.

Lees meer »

Radetzky standbeeld in Praag

Je kunt heel lang zoeken, maar snel zal je het niet tegenkomen op een wandeling door Praag. Ik heb het hier over het standbeeld van Radetzky of Radecký. Toch heeft er ooit een standbeeld gestaan op het Malostranské náměstí. 

Lees meer »

Praag in brand en de Novomlýn watertoren

Het mooie van mijn tripje naar Praag van juni 2020 was de rust in een stad, die normaal meer toeristen dan locals in het centrum heeft rondwandelen. In de rij staan voor een bezienswaardigheid is tegen mijn principes, net als toegang betalen voor iets waar je je een weg door de mensenmassa heen moet banen.

Lees meer »
Oktober 2020

Street art in Praag, beetje provocerend

Wanneer je vaker in een stad bent, gaan steeds kleinere details opvallen. Iedere stad herbergt kunst, dat gewoon op straat zichtbaar is. Voor mij is dat de kunst, die ik wil zien. Een museum kan heel mooi zijn, maar dan ligt het er zo dik bovenop. 

Lees meer »

Kelders van Praag

De Moldau lijkt in de zomer een rustige rivier, waar rondvaartbootjes, kano's en waterfietsen prima op gedijen. Maar de Moldau is niet altijd een kabbelend watertje. Overstromingen met rampzalige gevolgen hebben de afgelopen 200 jaar veelvuldig plaatsgevonden, zoals in 2002, 1997 (50 doden in Moravië, ten oosten van Praag) 1890 en 1845.

Lees meer »

Gastblog, Stedentrip Praag oktober 2019

Mijn lieve broertje Jeroen, ja hij is mijn kleine broertje, had op zijn website gezet dat mensen een gastblog mogen schrijven. Dat liet ik mij geen tweede keer zeggen. Ik ben net voor mezelf begonnen met een coachings- en therapiepraktijk in Groningen en ben erover aan het nadenken op mijn website ook met een blog te beginnen. Dus ik zie dit als een oefening.

Lees meer »

HFC Haarlem versus FK Viktoria Žižkov

In de wijk Žižkov, ten oosten van het oude stadscentrum van Praag, ligt midden tussen de woningen een klein stadion, het FK Viktoriastadion. Van de buitenkant ziet het eruit alsof het niet meer in gebruik is en het zo kan instorten. Van de binnenkant ook.

Lees meer »

De moord op Heydrich, de slager van Praag

Heel gek, dat ik pas in 2020 bekend ben geraakt met het verhaal van de moord op Heydrich, de Reichsprotector van Tsjecho-Slowakije in WOII. Gek dat de namen van Jozef Gabčík and Jan Kubiš mij tot die tijd geen belletje deden rinkelen. Gek dat ik regelmatig langs een kerk ben gelopen op Resslova in Praag, zonder te weten wat zich daar heeft afgespeeld. Te spannend achteraf, 700 Duitsers tegen 7 Tsjechen en Slowaken.

Lees meer »
September 2020

De legende van de Astronomische Klok in Praag

Iedere keer dat ik in Praag ben, doe ik het stiekem wel een keertje. Ik kijk op mijn telefoon voor de tijd en als ik in de buurt ben van het Oude Stadsplein, zoek ik een plaatsje tussen de toeristen (inmiddels voel ik me bijna geen toerist meer). Allemaal staan ze klaar met hun camera of telefoon. 

Lees meer »

WOII Nicholas Winton, held van Praag

Nederland kent (het dagboek van) Anne Frank, Hannie Schaft (het meisje met het rode haar), Corrie ten Boom, Helena Theodora Kuipers-Rietbergen en nog vele andere (verzets)helden uit de Tweede Wereldoorlog. Praag heeft Nicholas Winton. 

Lees meer »
Augustus 2020

Praag, 17 bruggen plus 1 wonder: de Karelsbrug

Wanneer je in Praag van de ene kant naar de andere kant van de Moldau wilde, had je tot 1841 een paar keuzes. Zwemmen, met een bootje of over de Karelsbrug. Van 1357 tot aan 1841 was dit namelijk de enige brug over de rivier. Sinds 1841 zijn er 17 andere bruggen bijgebouwd. 

Lees meer »

Stolpersteine, cobblestones of kasseien

Wat maakt een stad een mooie stad? Dat is voor iedereen anders. De moderne skyscrapers van New York hebben hun aantrekkingskracht, het Colosseum in Rome trekt miljoenen bezoekers, Parijs heeft zijn Eiffeltoren en Amsterdam zijn grachten. 

Lees meer »

Top 2000 Tip: Videoclip in Praag

De Top 2000 is traditioneel gezien de leukste muzieklijst van deze eeuw. De meest dramatisch slechte nummers worden afgewisseld met pareltjes. Vloeken op de eerste categorie, "Hoe kan je hier nou op stemmen", de radio keihard zetten bij de tweede categorie en je huisgenoten vervloeken wanneer ze erdoorheen gaan praten. Bij ons thuis staat het altijd aan.

Lees meer »

Mucha en Lendl, kent U ze nog?

Sinds mijn 10e ben ik tennis gaan kijken op TV. Voor mijn tiende snapte ik het spelletje niet en vond ik het irritant. Beetje heen en weer slaan, dan sloeg iemand mis en de tegenstander had een punt. Nou ja, niet 1 punt, maar 15 of 30 of 40. Blijft tot de dag van vandaag voor mij de meest bizarre telling in de sport. Neemt niet weg dat ik dat gele balletje wel meer ben gaan volgen.

Lees meer »

Smetana en Tom & Jerry

Klassieke muziek was tot voor kort voor mij nog een (Karels)brug te ver. Slechte woordspeling, maar hij moest erin. Niet dat ik sommige composities niet mooi vond, maar het was niet iets waar ik voor ging zitten. Hedendaagse (pop)muziek, daar stond ik mee op en daar ging ik mee naar bed. Nog steeds eerlijk gezegd, maar door de liefde voor Praag, ben ik me ook gaan verdiepen in de Tsjechische cultuur. Dan kom je automatisch uit bij de geschiedenis, architectuur, kunst en muziek van het land. Muziek zie ik zelf niet in de categorie kunst, maar die discussie verlies ik geheid van een kunstkenner!

Lees meer »
Juli 2020

De Fluwelen revolutie - 17 november 1989

De specifieke datum, 17 november 1989, deed tot voor kort geen belletje rinkelen. In het jaar 1989 is de Berlijnse muur gevallen, heeft de Hillsboroughramp plaatsgevonden en werden de Roemeense dictator Nicolae Ceauşescu en zijn vrouw Elena geëxecuteerd. 

Lees meer »